OM MEG (HEELS AND WHEELS)
Hjem Add Om meg Kontakt

0

OM MEG

Jeg heter Ine. Jeg er en 1990 årgang og kommer fra Larvik. Blogglivet er ikke fremmed for meg. Allerede i 2006 startet jeg min første blogg. Dette var kanskje før bloggenes storhetstid? Jeg hadde en godt lest blogg hvor jeg delte mine meninger og historier fra et liv med en alvorlig kronisk sykdom og handikap. Min interesse for helsepolitikk var ofte å se på bloggen, og det er ingen tvil om at jeg fortsatt brenner for politikken som føres av Høyre.

Bloggen min var ofte å se på førstesiden av VG-nett, Side2 og andre nettaviser. Jeg hadde flere gode plasseringer på blogglisten. Det viktigste for meg var å skape gode tekster og deretter lesertall, for å nå ut med mitt budskap. Budskapet om å hjelpe.  Jeg brukte min å-kjendis status til å skrive kronikker i aviser og stille opp på TV og radio. Målet mitt var å ufarliggjøre temaet handikap/sykdom og opplyse samfunnet om helsetemaer som jeg følte at burde bli belyst. Jeg har alltid ønsket å skape humor og  motivasjon/inspirasjon blant de alvorlige emnene. Det er opp til dere lesere å avgjøre om jeg lykkes med det! 

Tilbake til temaet om et annerledes liv. I mine første 8 leveår var jeg ei aktiv idrettsjente. Det var ingen aktiviteter jeg ikke deltok i. Jeg hadde en lidenskap for ballsport, naturliv og vintersport. Men i 1998 begynte jeg å utvikle sykdomstegn. Det ble starten på femten år men med fortvilelse og uvisshet. I 2002 ble jeg deltidsrullestolbruker og jeg forsøker fortsatt å tilpasse meg rullestollivet. Et ord "akseptasjon". Jeg måtte tidlig tre inn i voksenrollen. Jeg måtte omstille hver eneste del av livet mitt. Kontrastene mellom fotballbanen og rullestolen var store og brutale. Men det var utrolig nok overkommelig for meg. Livet mitt har i stor grad dreid seg om sykdom og en sviktende helse. Livet mitt har stått på vent i mange år, og det gjør det på mange måter enda. Jeg, og min familie, har søkt desperat etter et svar på hvorfor jeg er syk. Noen mennesker tenker nok at det er fryktelig sykdomsfokuserende, men jeg skulle svært gjerne vært foruten alle disse årene med sykdom på agendaen.  Jeg har ikke hatt et valg. Mitt alternativ var å ligge inne i en seng og gå glipp av livet. Jeg har aldri gitt opp håpet om å få en diagnose og et bedre liv. Det lønte seg.

                                                                                                                                                                                                                                                                Foto: Charlotte Døvle       


  

Etter ca femten år ble det konstatert at jeg hadde en alvorlig nevrologisk muskelsykdom av den sjeldne sorten. Det var ikke akkurat en hyggelig beskjed å få for en ung jente med mange drømmer, ambisjoner og mål for fremtiden. Men jeg var først og fremst takknemlig over å få en større klarhet i livet mitt. I en årrekke hadde jeg opplevd å ikke bli tatt alvorlig av helsevesenet, fordi jeg fremstod frisk. Mine sterkeste sider, positiv tenkning og evnen til å ta vare på utseendet mitt, ble brukt mot meg. Likevel velger jeg å tenke på fremtiden og lar fortiden være en historie som har formet meg til den jeg er i dag. Kall det gjerne klisjè. Men det er sant! I dag er det behandling som står i fokus. Kanskje også livsvarig behandling. Det er heller ikke en enkel situasjon å befinne seg i. Kroppen skal både medisineres og holdes ved like. Det er som en tjuefiretimers jobb. Jeg avhenger av personlig assistent (BPA), for å kunne leve selvstendig. Kroppen min avhenger av forskjellige medisiner for å takle muskelsvakhet og kraftige nervesmerter. Sjeldne sykdommer er en utfordring å behandle, og særlig når man er så sjelden at man må være den som brøyter vei. Jeg velger å tenke at jeg kan takle å være den som brøyter veien, og håper at etterkommerne vil oppleve at en allerede vanskelig situasjon blir litt enklere. Jeg håper at jeg kan få brukt mine erfaringer til å hjelpe andre via bloggen. Jeg er spent på hva fremtiden bringer. Forskerne jobber på spreng for å finne medisiner, og jeg gir aldri opp håpet om å bli friskere. Imens er det min egen oppgave å gjøre mitt eget liv meningsfylt.

Sykdommen tok fra meg muligheten til å ta høyere utdanning. Men jeg fullførte videregående skole via hjemmeundervisning med gode resultater, og jeg har forsøkt å skape en positiv hverdag. Jeg har engasjert meg i politikk, studert på nett og skrevet kronikker i landets største aviser. Engasjement har dessverre sin pris i form av forverring av helsesituasjonen min. Min kropp er mye sykere enn det ser ut til. Men jeg føler at et hvert "tilbakefall" er verdt det i etterkant av en deltakelse. Det å føle at man kan bidra med noe konstruktivt, gjør hjernen min glad. Når hjernen er glad,- da er det lettere å leve i en syk kropp. Jeg føler at jeg har lykkes med nettopp det å skape lyspunkter. Positivitet i en utfordrende hverdag. Fremtiden er uviss, men jeg ønsker å fokusere på hva som er fint i nuet. Skriving har alltid vært en av mine største lidenskaper og har nok vært en terapi og motivasjon for meg.  Jeg kunne valgt å sørge over alle tapene jeg har måttet konfrontere, og lidenskapene som jeg har gitt slipp på. I stedet har jeg valgt å bruke alle de vanskelige erfaringene til noe positivt og konstruktivt. Skrivingen er min måte å nå ut i samfunnet på, og jeg håper at denne bloggen kan hjelpe, motivere, inspirere og opplyse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

                                                                                                                                                                                              Foto: Charlotte Døvle      


 

Takk for at du besøkte bloggen min.

Ine Vedeld

Heels and Wheels

 • Kommenter her
  Tilkomstgruppen
  Design og koding: Ina Anjuta
  Ine Vedeld

  Bloggen er skrevet fra et rullende og gående perspektiv. Med på laget har jeg min lille hund, Cliff. Sammen ønsker vi å inspirere og motivere. Målet vårt er å opplyse om "annerledesheter", helse og politikk innen helse/omsorg. Les mer om min historie i menyen - "om meg".
  Ine


  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  Design og koding: Ina Anjuta