SKAL JEG BRENNE INNE (HEELS AND WHEELS)
Hjem Add Om meg Kontakt

2

SKAL JEG BRENNE INNE

I 2010 skrev jeg et innlegg som ble lest av svært mange mennesker. Jeg skrev om min opplevelse da jeg deltok på en tragisk brannøvelse ved en norsk høgskole. På den tiden studerte jeg ved denne skolen. Jeg satt, som hvilken som helst student, i et auditorium da brannalarmen gikk. Rullestolen min stod parkert utenfor klasserommet. Jeg hadde satt meg på en av de nederste radene når brannalarmen gikk.  Vi ble opplyst om at det som utartet seg var en brannøvelse. Folk begynte å gå rolig mot utgangen. Jeg hadde faktisk sett for meg dette scenariet i hodet allerede. Hjertet mitt begynte å slå fort, fordi jeg ante hva som kom til å skje. Når man er handikappet så bekymrer man seg muligens mer enn en funksjonsfrisk person. Tankene og bekymringene, jeg allerede hadde opparbeidet meg i hodet, stemte. Ingen hadde tenkt på hvordan jeg skulle komme meg ut av bygget. Heisene var avslått og det var langt å gå til nærmeste utgang. Læreren ba meg vente i klasserommet og forsvant fort sammen med resten av klassen. Imens mine medstudenter ble evakuert, ble jeg sittende utenfor auditoriet sammen med en venninne. Jeg ble rett og slett uvel ved tanken på at hele bygget skulle tømmes og jeg skulle sitte igjen alene. Det føltes virkelig ikke bra. Jeg følte meg ikke akkurat så veldig verdifull og jeg antok at jeg ville brenne inne ved en brann.

 

"Jeg antok at jeg ville brenne inne ved en brann"

 

Det skal sies at jeg har ben som makter å flytte meg. Jeg kan gå visse strekninger. Ved en brann hadde jeg vært i stand til å bevege meg ned en trapp. Noen dager kan jeg gå mer enn andre dager. Men forelesningen fant sted i et rom som lå langt unna nødutganger. Rommet var omringet av korridorer, trapper, broer og heiser som var avslått under øvelsen. Jeg valgte til slutt å gå sakte ut av bygningen ved hjelp av en venninne. Det var ingen tvil om at jeg ville brent inne dersom ingen hadde båret meg ut ved en reell brann. I mitt tempo hadde vi rukket å oppleve neste istid.

I ettertid har jeg jobbet på arkitektkontor. Jeg har i den forbindelse blitt kjent med en rekke byggtekniske regler. I dag vet jeg at det skjuler seg hemmeligheter i svært mange bygg som kan ha fatale konsekvenser for mennesker med nedsatt funksjonsevne, eller mennesker som er på feil sted til feil tid. Dette skal jeg utdype nå. Bak de elegante elektriske heisdørene, gjemmer det seg en katastrofal hemmelighet. En hemmelighet som hysjes ned. Hemmeligheten fører til at menneskeliv går tapt.

Saken er den at dersom jeg skulle befinne meg i en heis ved en brann, vil heisen stoppe. Med andre ord så vil jeg brenne i hjel inne i heisen. Det vil hvilken som helst annen funksjonsfrisk person også, som befinner seg på feil sted til feil tid.  Med mindre du er James Bond og krabber ut i heissjakten, så lider du samme skjebne som meg og nasjonens rullestolbrukere. Rullestolbrukere kan ikke basere seg på at en helteskikkelse dukker opp og bærer dem ned trappen. Alle mennesker fortjener å føle seg trygge der de oppholder seg, enten de er hjemme eller på jobb. Ingen skal måtte bekymre seg over hvordan de skal komme seg ut av en bygning ved en krisesituasjon.

Evakueringsmulighetene ved en brann kan utbedres. Det finnes løsninger som kan spare menneskeliv. Men da må samfunnet starte med å ikke spare på økonomiske midler i en såpass viktig nisje. Samfunnet må opplyses om en uholdbar og uverdig situasjon. I Norge eksisterer det løsninger som kan hjelpe funksjonshemmede i krisesituasjoner som ved en brann. Burde ikke disse installasjonene være påbudt? I Norge har vi kommet svært langt når det kommer til universell utforming. Jeg er ikke en av dem som krever at hver eneste krik og krok i Norge skal utformes fordi jeg, og en lav prosentandel, ikke er funksjonsfriske. Men jeg krever at en huseier har sikkerheten intakt når et bygg enten leies ut til boligformål eller arbeidsplasser. Vi innfører stadig nye regler for bygg. Men når det kommer til å skulle ivareta sikkerheten til mennesker med nedsatt funksjonsevne, da uteblir regelverket?  Blir det ikke ulogisk å montere et alarmsystem som varsler mennesker om brann, men ikke la de funksjonshemmede menneskene komme seg ut av bygningen? Er ikke dette å kategorisere og rangere menneskets verdi? Det er ikke bare rullestolbrukere som vil dra nytte av et utbedret evakueringsystem.  Jeg tenker for eksempel også på den nyopererte som ikke kommer seg raskt ned en trapp, den høygravide som ikke kan løpe, eller din bestefar og bestemor som ikke er i stand til å gå ned tre etasjer.

Enten et menneske ruller eller går, skal et individ ha muligheten til å komme seg ut av en bygning. I nær fremtid håper jeg på å se en forbedring på dette området. Jeg har nylig kjøpt meg ny bolig. Takk og pris en den er i første etasje.

"Alle mennesker fortjener å føle seg trygge der de oppholder seg"


 

Del gjerne innlegget videre!

Ine Vedeld

Heels and Wheels


 • 05.10.2017 kl.14:06
  Jeg må bare si at WOW, for en sterk historie!! Ingen burde oppleve noe slikt, men utrolig godt at alt gikk bra til slutt!
  05.10.2017 kl.20:45
  Victoria Larsen: Takk for kommentaren, Victoria. Det var en ganske spesiell opplevelse ja. Ingen tvil om det. Alt gikk helt fint til slutt. Men det hadde jo vært bra om man slapp å oppleve slikt! :-)  Kommenter her
  Tilkomstgruppen
  Design og koding: Ina Anjuta
  Ine Vedeld

  Bloggen er skrevet fra et rullende og gående perspektiv. Med på laget har jeg min lille hund, Cliff. Sammen ønsker vi å inspirere og motivere. Målet vårt er å opplyse om "annerledesheter", helse og politikk innen helse/omsorg. Les mer om min historie i menyen - "om meg".
  Ine


  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  Design og koding: Ina Anjuta